Primaria Comunei Bălilești / CIF: 4122124
Strada Principală, Nr. 169, Com. Bălilești, Jud. Arges
Tel / Fax: (004) 024 856 2080
Email: registratura@primariabalilesti.ro
  

Biserici

Rubrica:

Educatie si cultura  / Religie



 

În comuna Bălilești de bucurăm de 5 Biserici, situate în următoarele sate:

  • Bălilești - Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”
  • Băjești - Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”
  • Ulita - Golești Bratia I - Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”
  • Golești – Bratia II - Biserica ”Sfânta Filofteia”
  • Valea Mare - Biserica ”Duminica Tuturor Sfinților„

 

~ Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din satul Băjești ~

Face parte din ansamblul fortificat "Mareș Băjescu" și este singura curte fortificată din secolul al XVII-lea. Lucrările de restaurare a zidului de incintă - proiect aprobat și finantat de Ministerul Culturii și Cultelor – au fost finalizate. În present se desfășoară un alt proiect în zonă - Amenajarea Văii lui Băj, cu structură carosabila de 100 m lungime - pentru înscrierea Ansamblului de monumente în Circuitul Cultural și Ecumenic Național. Se dorește realizarea infrasturcturii necesare și promovarea zonei la adevăratul său potențial, astfel comuna noastră să iasă din anonimat și să fie o reală atracție

Pictura Bisericii a fost restaurată de pictori autorizați, precum Viorel Grimalschi, iar lucrările s-au desfășurat în perioada 1990-2005. Pictura originală, pe stil bizantin, datează din 1666, de când datează și Biserica, ce ce se află sub coordonarea Episcopiei Argesului și Muscelului. Biserica a fost construită în timpul domniei lui Antonie Vodă din Popești.
și prezintă un stil particular în ceea ce privește pictura datorită temelor care sunt abordate: pictura lui Dragomir Zidaru, Tudoran Zugravul, Mareș Băjescu cu familia, un zodiac, o hora tradițională romaneasca, o pictură a lui Mihai Viteazul.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din satul Ulita

Aceasta biserica dateaza din anul 1916, si este localizata in satul Ulita, pe malul stang al raului Bratia. Constructia actualei biserici a inceput in anul 1914 si s-a sistat temporar in anul 1916. In anul 1920 au fost reluate lucrarile de constructie, un rol important avandu-l boierul Ion Prislopeanu, cel care a avut initiativa reluarii lucrarilor.

In anul 1922, a fost pictata de Ion și Iuliana Dogărescu, pictura fiind realizată în stil bizantin, urmând ca în anul 1924 să fie sfințită cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Primul preot al acestei biserici a fost Proca Nicolae, ce a părăsit satul în anul 1928, în prezent el fiind înmormantat în curtea bisericii.

Picturile ce se gasesc în biserică sunt originale, din anul 1922, cu motive naționale, și sunt executate în ulei. De asemenea, biserica păstrează documente ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea.